Pravila 2019/20

PRAVILA 2019/20

Prijavljanje igralcev v ligo:

 • Vsaka ekipa lahko prijavi maksimalno 40 igralcev.
 • Vsaka ekipa lahko prijavi maksimalno 6 vratarjev.
 • Igralci, ki so v tekoči sezoni prijavljeni v register HZS zveze, nimajo pravice prijave v ligo.
 • Igralci, kateri so bili v registru HZS zvezi v sezonah od 2010/2011 do vključno 2014/2015 je mogoča prijava v ligo(število dotičnih igralcev za prijavo v ligo ni pomembno, na tekmo pa sta lahko prijavljena le 2). Igralci, ki so bili prijavljeni v register HZS zveze po sezoni 2014/15 nimajo pravice prijave v ligo. 
 • Igralci, kateri so bili prijavljeni v register HZS zveze pred letom do vključno 2009/2010 se ne upošteva nobena omejitev, oz. so “tretirani” kot amaterji.
 • za igralce, ki so stari 40 ali več let, ki so bili prijavljeni v register HZS  ni pomembno (katera sezona zadnjega nastopa) kdaj so bili prijavljeni v register HZS zveze.
 • Vratarji, kateri so bili kadarkoli prijavljeni v register HZS zveze, je mogoča prijava le vratarjem,ki so bili nazadnje prijavljeni v register do vključno sezone 2015/16.
 • Starostna omejitev je 18 ali več let.
 • Ženskim predstavnicam ni mogoča prijava v ligo.

Prijava igralcev na tekmo:

 • Na tekmo je mogoče prijaviti največ 15 igralcev (izmed 30 prijavljenih pred sezono).
 • Na tekmo je mogoče prijaviti največ 2 vratarja.
 • na tekmo se lahko prijavi 2 igralca, ki sta bila nazadnje člana HZS zveze v sezoni od 2010/11 do 2014/2015(igralci označeni z **).
 • razen zgoraj omenjenih 2 izjem, morajo ostali prijavljeni igralci biti časovno oddaljeni od zadnjega nastopa pod okriljem HZS vsaj 10 sezon(2009/2010) ali več, oziroma niso bili nikoli prijavljeni pod okriljem HZS. Za igralce, ki so stari 40 ali več let, ki so bili prijavljeni v register HZS zveze ni pomembno (katera sezona zadnjega nastopa) kdaj so bili prijavljeni v register HZS zveze,le ne sme biti član tekoče sezone 2019/20.
 • če se kasneje ugotovi, da je pri prijavi moštva bila storjena kršitev, se tekma registrira z rezultatom 5:0 v korist nasprotnega moštva.
 • možnost posoje vratarja med rednim delom je mogoča vseskozi , razen na tekmah končnice (četrtfinale, polfinale ter za končna mesta (7.; 5. ; 3. ; 1.))-na sledečih tekmah lahko vratar odigra le za moštvo, v katero je prijavljen pred začetkom sezone.
 • Minimalno število prijavljenih igralcev na tekmo je 8 in 1 vratar.

Čas:

 1. tretjina 15 min.
 2. tretjina 15 min.
 3. tretjina 15 min.

Čas se ustavlja ves čas, razen zadnjih 5 min zadnje tretjine se čas ne ustavlja pod pogojem, da je rezultat razlike 4 gole ali več.

 Prekrški:

 • Igralec, ki naredi prekršek je kaznovan z 2 minutama.
 • Igralec, ki povzroči oz povzroča incident (prijava g. Janezu Sterniši z strani predstavnikov moštev) , se po dogovoru z predstavnikov moštev izda prepoved o nastopanju (izda ga g. Janez Sterniša).
 • 3 x izključitev za posameznega igralca na eni tekmi je avtomatska prepoved (diskvalifikacija) nadaljnjega igranja na igrani tekmi.
 • “bendi” udarec ni dovoljen oz. je kaznovan z 2 minutama.
 • “No touch” hokej (brez naletov,namerne grobosti,…). Če sodnik presodi,da igralec igra  namerno na telo, mu lahko izda 2 minutno kazen.
 • “icing” se piska, vendar je kljub ustavljeni igri menjava dovoljena.

VELIKE KAZNI

(disciplinske kazni-5min),če je bila igralcu dosojena velika kazen, mora (tudi če je vratar) zapustiti drsališče za preostali čas trajanja tekme (disciplinska kazen igre), zamenjava pa je dovoljena po petih minutah.

“Dki”-Disciplinska kazen igre ne pomeni avtomatičnega suspenza, razen za to igro. Odgovorno telo zveze pa ima pravico podaljšati obdobje suspenza. Na prvenstvenih tekmah in turnirjih je vsak igralec, ki je dvakrat kaznovan z disciplinsko kaznijo igre, avtomatično suspendiran iz naslednje tekme svojega moštva na tem prvenstvu. Kaznovani igralec mora takoj oditi v slačilnico, na ledu pa ga lahko po petih minutah zamenja njegov soigralec.

“Ki”-Igralec, ki je kaznovan s kaznijo igre, je suspendiran, kar pomeni, da ne sme nastopati najmanj na naslednji tekmi, vse dokler sporne zadeve ne obravnava odgovorna zveza.

Točkovanje:

 • ZMAGA po rednem delu: 3 točke
 • ZMAGA po kazenskih strelih: 2 točki
 • PORAZ po kazenskih strelih: 1 točka
 • PORAZ: 0 točk
 • RAZVRŠČANJE(LESTVICA) PO REDNEM DELU: po točkah, v primeru izenačenosti, se upošteva razlika v zadetkih(R+-) oz. če pride tudi po tem elementu do izenačenosti, se upošteva večje število doseženih zadetkov (G+) nato sledi kdo je prejel manj zadetkov (G-). PO VSEH ODIGRANIH srečanjih rednega dela(LESTVICA), se v primeru izenačenosti ekip po: točkah oz. skupni razliki v zadetkih oz. tudi skupno danih zadetkov  nato šteje razlika medsebojnih odigranih tekem.

*Če je rezultat po rednem delu izenačen, strelja vsaka ekipa po 2 kazenska strela oz. vsak naslednji zadeti velja za zmago (zmagovalni ekipi se na končnem rezultatu prišteje 1 gol).

*Igralcu, ki zadane odločilni kazenski strel oz vratarju prejeti zadetek, se ne upošteva za statistiko(v podaljšku). Veljajo zadetki oz. obrambe po rednem delu igre.

Čerfinale, Polfinale ter finale & tekma za 3.; 5.;7. mesto

 • 3 x 15 min (četrfinale,polfinale ter finale in tekma za 3. mesto).
 • Polfinale se odigra  (v primeru izenačenega rezultata po rednem delu) 5 minutni podaljšek-brez ustavljanja časa (zlati gol-če igralec zadane v podaljšku je tekme v tistem trenutku konec). V primeru še vedno neodločenega rezultata se streljata 2 penala oz. ob ponovnem izenačenju, vsak naslednji zadeti velja za končno zmago.
 • Finale se odigra (v primeru izenačenega rezultata po rednem delu) 10 minutni podaljšek-brez ustavljanja časa (zlati gol-če igralec zadane v podaljšku je tekme v tistem trenutku konec). V primeru še vedno neodločenega rezultata se streljata 2 penala oz. ob ponovnem izenačenju, vsak naslednji zadeti velja za končno zmago.
 • Tekma za končno 3.mesto: če je rezultat po rednem delu izenačen, se odigra 5 minutni podaljšek-čas teče (zlati gol-če igralec zadane v podaljšku je tekme v tistem trenutku konec). V primeru še vedno neodločenega rezultata se streljata 2 penala oz. ob ponovnem izenačenju, vsak naslednji zadeti velja za končno zmago.
 • Četrtfinale se odigra po pravilih-kot v rednem delu(v primeru izenačenosti po rednem delu,se streljata 2 penala oz. ob ponovnem izenačenju, vsak naslednji zadeti velja za končno zmago).

 Ostalo:

 • Igranje na lastno odgovornost (podpisane izjave-“na lastno odgovornost” vseh sodelujočih morajo biti oddane/podpisane z  strani  vodje ekipe g.Janezu Sterniši pred začetkom sodelovanja v ligi, brez podpisanih izjav ni mogoče nastopati).
 • Ekipa, ki je ni na tekmo(brez obvestila),izgubi z rezultatom 5:0.
 • Če po predhodnem dogovoru z vodjo nasprotne ekipe in g. Janezom Sternišo(najmanj 72 ur pred terminom tekme) se dogovori o drugem terminu je mogoče tekmo prestaviti na drug termin, če le to dopušča razpored.V nasprotnem primeru,če ni prostega termina(kljub predhodnem obvestilu) se tekmo registrira z 5:0 v korist ekipe,ki ni odpovedala nastopa.
 • Seznam 40 igralcev in 4 vratarjev mora biti oddan g. Janezu Sterniši najkasneje do 6.9.2019. Brez seznama ni mogoče nastopati.
 • Vsaka ekipa ima možnost prijave 1 dodatnega igralca(če ekipa ni zapolnila vseh prostih mest-40 pred začetkom sezone) po 6.9.2019(po oddanem uradnem spisku igralcev).Možnost dodatne  prijave je do rednega dela.
 • Vsak igralec, ki je bil vpisan oz. registriran pred začetkom sezone za katerokoli ekipo ima možnost enega prestopa v katerikoli drugo ekipo, pod pogojem, da se strinjata oba predstavnika ekip ter najkasneje do konca rednega dela.

DOPOLNITEV PRAVIL (za sezono 2019/20) SPREJETIH NA SESTANKU VODIJ 23.5.2019

ZAPISNIK SESTANKA LIGE ARHL                       Kranj, 23.5.2019

PRISOTNI PREDSTAVNIKI EKIP:

IŽANCI – MIHA TANCEK, STANE VODOPIVEC

MAMUTI – JANEZ STRNIŠA

OUTWET – TOMAŽ RANT

SAVSKE MEDUZE  – JOŽE GRAD

ROAD RUNNERS – ROK STIPANOVIĆ

Poudarjamo, da je ARHL rekreativna liga. Ena od njenih glavnih vodil je »fairplay«, tako naj tudi ostane.

Upoštevanje in uveljavljanje »fairplaya« se v prvi vrsti pričakuje od vodij ekip.

V ARHL ligo v sezoni 2019/2020 lahko igra največ 10 ekip.

Kolikšen bo končni znesek za posamezno ekipo bo znano v prihodnjih tednih, ko bo znano število prijavljenih ekip.

Ekipa s končnim plačilom potrdi nastop v ligi(do 1. ligaške tekme).

Tekme se igrajo v Kranju, možne so tudi na Jesenicah.

Na praznični dan tekem ni oz. ob dogovoru(zaseden razpored).

Ob koncu rednega dela se odigra končnica, seveda ob možnosti prostih terminov.

Končnica se lahko odigra v Kranju ali na Jesenicah.

O sporih odloča komisija, ki je sestavljena iz vodij ekip.

Pravico izražanja mnenj in predlogov imajo samo prisotni na sestanku lige.

Vsaka ekipa mora do konca julija pisno sporočiti če in koliko tekem je pripravljena odigrati na Jesenicah (za zdaj se strinjajo Outwet, Ižanci, Mamut in Savske meduze.)

Le enkrat v sezoni posamezna ekipa lahko odpove dogovorjeni termin tekme. S prestavitvijo se mora strinjati druga ekipa, vodji ekip skupaj najdeta nov termin.Za prestavitev pa je potreben prost termin dvorane, v nasprotnem primeru prestavitev ni možna.

Da je tekma veljavna mora biti na tekmi najmanj osem igralcev in vratar, če se nasprotna ekipa strinja lahko tudi šest in vratar.

Če je igralcev manj oziroma, če se nasprotna ekipa ne strinja, da bo odigrala tekmo s šestimi igralci in vratarjem, je ekipa s premalo igralci izgubila 5:0. Če se ekipi strinjata se nato lahko odigra trening tekma.

Menjava igralcev med ekipami je mogoča enkrat v sezoni(le v eno smer).

Možnost prijave dodatnega igralca je možna v rednem delu, ob začetku končnice ni več mogoča.

Vratar, če se s tem strinja,lahko menja ekipo do začetka končnice.

V končnici lahko branijo samo prijavljeni vratarji v ARHL za tekočo sezono.

Igralci, ki so bili v registru HZS v sezonah od 2010/2011 do vključno 2014/2015 je mogoča prijava v ligo. Število takšnih igralcev za prijavo v ligo ni pomembno, na tekmo pa sta lahko prijavljena le 2.

Igralci, ki so bili vpisani v register HZS po sezoni 2014/15 v ligi ARHL ne smejo igrati.

Igralci, ki so bili prijavljeni v register HZS pred letom do vključno 2009/2010 se ne upošteva nobena omejitev, imajo status amaterja kot vsi ostali.

Od vodij ekip se pričakuje dosledno izvajanje pravila dveh »jockerjev« oz igralec z **, kljub temu, da je priimek igralca v registru HZS zapisan drugače, je o tem dolžan ravnati po principu »fairplaya« in igralca prijaviti kot »jockerja«.

V primeru, da sta obe ekipi ze porabili menjavo igralnega termina in ne moreta odigrati tretje tekme(najti skupen termin oz ni prostega termina dvorane), zaradi kakrsne koli odpovedi, se obema ekipama dodeli 0 pik.

Na sestankih vodij ekip odloča večina, posameznik, ki dogovorom večine nasprotuje, se ne upošteva. Upošteva se mnenje večine, če je 5 proti 5, se vrže kovanec.

Organizatorji lige imajo pravico uvajati spremembe pravil vkolikor se med sezono izkaze za potrebno.

Prijava nepravilnosti je dovoljena prek vse sezone.

Prijavo lahko poda vodja ekipe ali katerikoli drug igralec lige ARHL.

Če je kršitev ugotovljena, ekipa, ki krši izgubi tekmo 5:0.

Če kdo pride s 3 »jockerji« oz. igralec z ** mora  nasprotniku javiti pred tekmo-nasprotnik pa odloči a bo 5:0 po zaključeni tekmi,l/ ali pa  bo kljub vsemu odigral tekmo,  lahko se pa odloči da tekma sploh ne bo odigrana, rezultat je 5:0 v korist ekipe, ki pride na tekmo.

Vsak igralec mora svojo istovetnost na tekmi dokazati z osebnim dokumentom, to lahko zahteva nasprotna ekipa, ce ekipa odkloni kontrolo istovetnosti tekmo zgubi z rezultatom 5:0.

Če se ugotovi kršitev, vodja oškodovane ekipe v 24-ih urah obvesti ostale vodje ekip in organizatorje lige. Lahko zahteva sestanek, na njem pa se odloči ali je kršitev tako huda, da se ekipo, ki je storila prekršek, izloči iz lige. Prijavnina se v takem primeru ne vrne.